Proglašen dobitnik Nagrade Leposava Mijušković za 2024. godinu


Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, LGBT+ magazin Optimist i Magazin za promociju čitanja Bookvar raspisali su konkurs za neobjavljenu queer priču uz podršku Ministarstva za kulturu.

Ovogodišnji konkurs Šut, bolan, erotika  bio je posvećen erotskim pričama koje su trebalo da budu vezane za iskustva LGBT+ osoba.

Na konkurs je pristiglo šezdeset priča od kojih je žiri u sastavu Tamara Kučan, Stefan Mihajlovski i Milan Aranđelović doneo odluku da Nagrada Leposava Mijušković za 2024. godinu pripadne

Milanu Živanoviću za priču Baletske noge

“Baletske noge je priča ne samo senzualnog naziva, već i istančanog stila uz izuzetno pripovedačko umeće”, stoji u obrazloženju žirija.

“Iako govori o teškom položaju kvir mladića u vojsci, Milan Živanović uspeva da od veoma potresnih scena izgradi svet mogućnosti. Insistiranjem na tome da gej život ne sme biti prepoznatljiv po uvredljivim nadimcima, kraj ove veoma napete, neprijatne i nadsve diskriminatorne pozicije ipak ostavlja nadu. Uz brojne kompromise koje mora da napravi zarad trenutka sreće, beskrajnu želju za prihvatanjem protagonista vidi kao priliku, uspevajući u svojoj nameri.”

U užem izboru našle su se i priče Rolercoaster Marije Opalić, Sestra Leke Kapetana Milane Grbić, Beskrajna Neire Fazlović i Mrtvaja Nenada Mitrovića.

Autor najbolje priče osim Nagrade Leposava Mijušković  dobija i novčani iznos od 50 hiljada dinara (BRUTO IZNOS), a njegova priča će, zajedno sa ostalim pričama po izboru uredništva, biti štampana u zbirci kratkih priča.