Knjiga za one koji vole da čitaju stripove


Olga ne voli baš mnogo da se druži s ljudima, ali zato prosto obožava životinje. Evo šta ona kaže o sebi: Kad porastem, biću svetski poznata naučnica koja proučava životinje. Izučavaću ih i otkrivaću čudne nove vrste – počev od ružičastog smrdljivog stvora kog sam pronašla u kanti za đubre.

Ako vaše dete voli prirodu i sva ona neobična stvorenja koja se u njoj kriju, onda ga svakako morate upoznati sa Olgom. Ova devojčica je prava zaljubljenica u životinje i voli ih bez razlike da li se radi o nekom ljigavom gmizavcu, rakunu ili nežnom leptiru.

Knjiga Olga i tajanstveni smrdljivi stvor autorke Eliz Gravel, u izdanju Kreativnog centra, namenjena je mlađim osnovcima, a posebno će se svideti onima koji vole da čitaju stripove. „Kao mala bila sam veoma radoznala. Volela sam da posmatram insekte i prirodu. Obožavala sam životinje i čudna stvorenja i stalno sam tražila male guštere ispod kamenja u šumi“, ističe autorka. Tako je i Olga, junakinja ove knjige, neprekidno okružena životinjama, a njena najbolja drugarica Rita je paučica sa osam nogu. Olga ne voli da se druži s decom, a naročito je nerviraju komšinice Lale koje stalno ističu kako je drugačija od ostalih devojčica. Olgina avantura počinje onog dana kada u kanti za smeće pronađe neobičnog i pomalo smrdljivog stvora. Jedino što o njemu zna jeste da se zove Puf i da ne pripada nijednoj poznatoj životinjskoj vrsti. Želeći da otkrije njegovo poreklo, Olga kreće u naučno istraživanje i usput otkriva brojne zanimljivosti o životinjama i ljudima…

Autorka Eliz Gravel je kanadska ilustratorka koja ujedno i piše knjige za decu, pa je ovu priču realizovala u formi polustripa koristeći i crtež i tekst kako bi sve Olgine poruke prenela malim čitaocima. Na pitanje šta je inspiriše, Eliz Gravel odgovara da voli da posmatra šta se dešava oko nje: „Moja deca, njihovi prijatelji, komšije, životinje u mojoj uličici, bube … svi oni mi pružaju inspiraciju za likove. Zanimaju me neobični ljudi i životinje. Privlači me sve što je čudno, drugačije ili smešno. Takođe, mnogo volim da čitam različite žanrove: romane, stripove, časopise, knjige za decu. Čitanje me odvodi u neke nove univerzume i pomaže mi da smislim sopstvene ideje, najčešće noću, neposredno pre nego što zaspim“.

Eliz se u svojim knjigama bavi temama jednakosti i prihvatanja različitosti, a često ističe i kako je jedan od njenih ciljeva da približi deci nauku. Upravo otuda Olga je pomalo atipična junakinja, buduća naučnica koju interesuju činjenice. Ona voli da istražuje svet koji je okružuje i sa puno duha i odvažnosti brani kako sebe i svoje stavove tako i prava životinja. Ova zabavna knjiga obiluje ilustracijama bliskim dečjem crtežu, na kojima dominiraju pojednostavljene forme i simpatični likovi dece i životinja.

Deci i mladima koji žele da postanu ilustratori autorka poručuje: „Crtajte sve vreme! Uzmite svoje omiljene knjige i pokušajte da kopirate crteže iz njih. Nema ničeg lošeg u kopiranju, to je dobar način da se započne učenje! Čak i najpoznatiji slikari kada su počinjali, učili su kopirajući svoje idole. Ne brinite, jednog dana ćete razviti svoj stil.

Ne plašite se grešaka – to je moj NAJVAŽNIJI savet. Prihvatite činjenicu da nećete odmah biti savršeni. Ako mislite da je vaš crtež loš, udahnite duboko, procenite šta biste mogli da uradite kako biste ga poboljšali, pa nacrtajte novi. I više puta ako treba! Uvek imajte na umu da su čak i najbolji umetnici ponekad nezadovoljni svojim radom. To ne znači da ste netalentovani ili da niste dobri u crtanju, to samo znači da želite da budete bolji, što je dobro! Negde sam pročitala da ključ uspeha nije u talentu već u broju sati koje provedemo vežbajući. Dakle, morate stvarno, stvarno da vežbate. Nema magije ni u jednom poslu! Učimo celog života!